Τα πιο παράξενα μουσεία

Παράξενο μουσείο

Ορισμένα μουσεία έχουν εκθέματα ιστορικά, άλλα αρχαιολογικά κι άλλα προάγουν την Τέχνη. Υπάρχουν, όμως, και μουσεία που έχουν τα πάντα … εκτός από τα παραπάνω. Είναι τα λεγόμενα “παράξενα” μουσεία, που αν και αιφνιδιάζουν- ενίοτε- τον επισκέπτη με τα εκθέματά τους, αποκτούν ολοένα και περισσότερους πιστούς οπαδούς.

Αν, λοιπόν, έχετε εξαντλήσει τον κατάλογο με τα … συμβατικά μουσεία και τις γκαλερί Τέχνης και αναζητάτε εναλλακτικές επιλογές, ιδού ορισμένα από τα “παράξενα” μουσεία του πλανήτη.

Περίεργο Μουσείο

Μια φορά κι έναν καιρό, στη βικτωριανή εποχή, ζούσε ο Issac Arnold Mathew Strange, επαγγελματίας … ταξιδευτής και, όπως αποδείχτηκε αργότερα φανατικός συλλέκτης διαφόρων αντικειμένων, αναμνηστικών των αποδράσεών του ανά τον κόσμο.

Ένα τυχαίο γεγονός, η κατεδάφιση ενός σπιτιού, το 2002, έφερε στο φως έναν μικρό “θησαυρό” από αντικείμενα- μικρά και μεγάλα- που επί χρόνια ήταν καλά κρυμμένα στην αποθήκη.

Κατηγοριοποιημένα και με επεξηγηματικά ταμπελάκια για το καθένα απ’ αυτά, τα αντικείμενα που συνέλεγε ο Strange από τα ταξίδια, που πραγματοποίησε μεταξύ του 1854 και του 1901, χρησιμοποιήθηκαν για το στήσιμο ενός μουσείου στη Βρετανία, που κέρδισε τον χαρακτηρισμό του παράξενου, με το … σπαθί του. Άλλωστε, κι ο Strange (παράξενος) κάπως έτσι ξεκίνησε τη συλλογή του: συλλέγοντας μυστήρια πράγματα, που έβρισκε- συνήθως- παρατημένα, στα ξενοδοχεία, όπου διέμενε. Και σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, έπλαθε, με την οργιώδη, όπως λέγεται, φαντασία του, ιστορίες μυστηρίου γύρω από το κάθε αντικείμενο…

Μουσείο για επίδοξους  Τζέιμς Μποντ

Αρκεί ένα κλικ στο δεξί πλήκτρο του ποντικιού σας για να νιώσετε για λίγο ως άλλος Τζέιμς Μποντ. Tο Μουσείο Κατασκοπείας της Ουάσιγκτον φιλοξενεί γκάτζετς, που θα ζήλευε ακόμη και ο “γκουρού” της- κινηματογραφικής τουλάχιστον- κατασκοπείας, Τζέιμς Μποντ.

Καμπαρτίνες με κουμπιά-κάμερες, αναπτήρες πολυεργαλεία, αντικείμενα που φαίνονται αθώα, αλλά στην πραγματικότητα μετατρέπονται σε φονικά όπλα και πολλά ακόμα εκθέματα, υπόσχονται να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Μουσείο που περνά τον επισκέπτη από Ιερά Εξέταση

Το Μουσείο Βασανιστηρίων (torture museum), στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας κάθε άλλο παρά … συμβατικό θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κάποιος.

Όργανα βασανισμού, που χρησιμοποιούνταν, κυρίως, τον Μεσαίωνα, προκειμένου η Ιερά Εξέταση να αποσπάσει ομολογίες από τους… άπιστους ταξιδεύουν τον επισκέπτη πίσω στον χρόνο, σε εποχές που, μάλλον, θα ήθελε να απαλείψει από τη μνήμη του- και όχι μόνο.

Πλάι στα παλαιότερα αυτά όργανα βασανισμού φιγουράρουν και οι νεότερες εκδοχές τους, για να θυμίζουν πως ορισμένα πράγματα, αν και καταδικαστέα, είναι διαχρονικά…

Μουσείο για … την Τσίτα και τον Μπαγκς Μπάνι!

Αν από την κινηματογραφική σκηνή της Τσίτας να τρώει μπανάνες στο πλευρό του Ταρζάν, έχετε συγκρατήσει μόνο την μπανάνα, τότε σίγουρα θα πρέπει να επισκεφθείτε το Μουσείο Μπανάνας στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ.

Περισσότερα από 4.000 εκθέματα- αφίσες, καρτ-ποστάλ, εργαλεία σχετικά με την μπανάνα, παιχνίδια, παλιές και νεότερες φωτογραφίες κ.ά- προβάλλουν τα πάντα για το “τελειότερο φρούτο του κόσμου”, όπως χαρακτηριστικά γράφει η ιδρύτρια του ιδιότυπου αυτού μουσείου, Ανν Μίτσελ Λοβέλ.

Από μικρό παιδί, το δέσιμο της Ανν με την μπανάνα ήταν εμφανές. Τέτοιο, που έκανε τους ίδιους τους γονείς της να την αποκαλούν “Άννα μπανάνα”. Μόλις, όμως, το 1980, σε μια επίσκεψή της, στη Χαβάη, άρχισε να συλλέγει διάφορα αντικείμενα, με θέμα την μπανάνα, που αποτελούν και τη βάση του μουσείου.

Αν πάλι, η Τσίτα και οι μπανάνες της δεν σας συγκινούν και δηλώνετε θαυμαστής του θρυλικού Μπαγκς Μπάνι και των καρότων του, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε το διαδικτυακό Μουσείο Καρότου. Το Α και το Ω του καρότου (ιστορία, διατροφική αξία, ποικιλίες και τρόπος καλλιέργειας, ακόμη και παιχνίδια) περιλαμβάνεται σ’ αυτή την ιστοσελίδα, που δημιούργησε η οικογένεια Stolarczyk, τα μέλη της οποίας είναι- φυσικά- λάτρεις του καρότου!

Μουσεία … τουαλέτας

Αν η τουαλέτα είναι ένα μάλλον αδιάφορο μέρος του σπιτιού- από άποψη αισθητικής- για εσάς, μια επίσκεψη σε δύο από τα μουσεία τουαλέτας ανά τον κόσμο, ίσως σας κάνει να αλλάξετε γνώμη.

Αν έχετε χρόνο για σκότωμα, επισκεφθείτε το www.toiletmuseum.com, μία ιστοσελίδα αφιερωμένη στις… τουαλέτες! Μάθετε τα πάντα για την ιστορία της τουαλέτας και δείτε ορισμένες από τις πιο περίεργες τουαλέτες στον πλανήτη.

Οι τουαλέτες έχουν την… τιμητική τους και στο www.sulabhtoiletmuseum.org, όπου- μεταξύ άλλων- μπορεί κάποιος να διαβάσει για το πώς η τουαλέτα- δείγμα πολιτισμού- μπήκε στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Τα παραπάνω είναι ορισμένα μόνο από τα παράξενα μουσεία του πλανήτη. Για να ανακαλύψετε ακόμη περισσότερα, αρκεί να χρησιμοποιήσετε κάποια από τις μηχανές αναζήτησης και να “χαθείτε” στο άπειρο του διαδικτύου.