Ρούχα που καταγράφουν και εκπέμπουν ήχους

Στην παρασκευή ενός πρωτοποριακού υφάσματος που μπορεί να καταγράφει αλλά και να εκπέμπει ήχους προχώρησαν μηχανικοί υλικών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης.

«Οι εφαρμογές της τεχνολογίας θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ρούχα που λειτουργούν τα ίδια ως ευαίσθητα μικρόφωνα, είτε για την καταγραφή της ομιλίας είτε για την παρακολούθηση των σωματικών λειτουργιών, καθώς και μικροσκοπικές ίνες που παρακολουθούν την πίεση στον εγκέφαλο ή τη ροή του αίματος στα τριχοειδή αγγεία», επισημαίνει η ερευνητική ομάδα σε ανακοίνωσή της.

Το αδιαμφισβήτητα “έξυπνο” ύφασμα, που πρόκειται να παρουσιαστεί στο τεύχος Αυγούστου του περιοδικού Nature Materials, βασίστηκε σε ένα είδος πλαστικού που χρησιμοποιείται στην κατασκευή των μικροφώνων.

Οι ερευνητές που οραματίζονται ρούχα που “αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους” τροποποίησαν το πλαστικό αυτό ώστε να δημιουργήσουν μια μοριακή ασυμμετρία, με τα άτομα φθορίου να είναι στραμμένα προς τη μία πλευρά και τα άτομα υδρογόνου προς την άλλη.

H ασυμμετρία είναι αυτή που επιτρέπει στο ύφασμα να εμφανίζει το λεγόμενο πιεζοηλεκτρικό φαινόμενο, κατά το οποίο η άσκηση πίεσης στο υλικό δημιουργεί ηλεκτρική τάση, ενώ αντιστρόφως η εφαρμογή ηλεκτρικής τάσης κάνει το υλικό να δονείται.

Αυτό σημαίνει ότι η εφαρμογή ηλεκτρικής τάσης μετατρέπει το ύφασμα σε ηχείο, ενώ η παραμόρφωση του υφάσματος που προκαλούν τα ηχητικά κύματα μπορούν να μετατραπούν σε ηλεκτρικό σήμα όπως του μικροφώνου.

«Μπορείς πραγματικά να τις ακούσεις αυτές τις ίνες», σημείωσε η Νόμι Τσόκατ, μέλος της ερευνητικής ομάδας του καθηγητή Γιολ Φινκ. «Αν συνδέσεις τις ίνες σε μια πηγή ρεύματος και εφαρμόσεις ένα ημιτονοειδές ρεύμα, οι ίνες θα αρχίσουν να πάλλονται. Και αν τις κάνεις να δονούνται σε ακουστές συχνότητες και τις βάλεις κοντά στο αφτί σου, μπορείς πραγματικά να ακούσεις διάφορους τόνους και ήχους» εξήγησε.

Οι ερευνητές, πέρα από την ανάπτυξη έξυπνων υφασμάτων για ρούχα, εκτιμούν πως η τεχνολογία τους θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε ηλεκτρονικά δίχτυα που παρακολουθούν τα ωκεάνια ρεύματα. Απώτερος στόχος της ερευνητικής ομάδας πάντως είναι να αναπτύξει ίνες που αλλάζουν χρώμα ή ανακλαστικότητα, καθώς καταγράφουν τους ήχους, και θα μπορούν έτσι να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω οπτικών σινιάλων.

Πηγή: Cosmo.gr

Κοινοποιήστε στο Facebook