Ψάρι πουλήθηκε έναντι 300.000 ευρώ

Στη μεγάλη ψαραγορά του Τόκιο, Τσουκίτζι, δημοπρατήθηκε ένας ερυθρός τόνος, ο οποίος ζύγιζε 342 κιλά και είχε αλιευθεί έξω από το ιαπωνικό νησί του Χοκάιντο. Η δημοπρασία αυτή έκανε τον γύρο του κόσμου, λόγω της απίστευτης τιμής που πουλήθηκε το συγκεκριμένο ψάρι.

Η τιμή του ανήλθε στα 32,49 εκατομμύρια γεν, δηλαδή λίγο περισσότερο από 300.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει πως η τιμή του ήταν σχεδόν 1.000 ευρώ το κιλό σε τιμή χονδρικής! Πλειοδότες στην συγκεκριμένη δημοπρασία ήταν δύο εστιατόρια, ένα στο Τόκιο και ένα στο Χονγκ Κονγκ.

Οι ερυθροί τόνοι ή κυανόπτεροι, όπως αλλιώς λέγονται, λόγω της υπεραλιείας και επομένως της μεγάλης μείωσης του πληθυσμού τους, τόσο στους ωκεανούς όσο και στη Μεσόγειο, αποτελούν ένα από τα ψάρια που πλέον είναι πανάκριβα.

Όπως δηλώνουν και οι επιστήμονες υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εξαφάνισης του είδους. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες για απαγόρευση του διεθνούς εμπορίου ερυθρού τόνου, οι Ιάπωνες δεν σταματούν να το χρησιμοποιούν, αφού το 80% της παγκόσμιας αλιευτικής ποσότητας του συγκεκριμένου ψαριού καταναλώνεται στην Ιαπωνία, όπου και χρησιμοποιείται ως επί των πλείστον για το σούσι.