Βρέθηκε η στάχτη ενός αρχαίου άστρου

Ομάδα επιστημόνων από την Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ εντόπισαν τα “απομεινάρια” ενός εκ των πρώτων άστρων που δημιουργήθηκαν στο Σύμπαν το οποίο έζησε όπως φαίνεται για μικρό χρονικό διάστημα και στην συνέχεια καταστράφηκε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το άστρο αυτό γεννήθηκε λίγα εκατομμύρια χρόνια μετά την Μεγάλη Έκρηξη που υπολογίζεται ότι συνέβη πριν από 13,7 δισεκατομμύρια έτη.

Όπως εκτιμούν οι ερευνητές το άστρο αυτό έζησε λίγες εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια και πριν από 13 δις έτη εξερράγη σε μια έκρηξη σουπερνόβα. Αυτό που απέμεινε ήταν ένα νεφέλωμα αερίων το οποίο και εντόπισαν οι επιστήμονες όταν το νεφέλωμα λούστηκε κυριολεκτικά στο φως από τα διαστημικά αντικείμενα που περιβάλλουν μια μαύρη τρύπα. Οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν το νεφέλωμα ενώνοντας τις δυνάμεις δύο εκ των πιο ισχυρών διαστημικών παρατηρητηρίων στον πλανήτη, του Keck στην Χαβάι και του VLT στην Χιλή.

Η ανακάλυψη θεωρείται εξαιρετικά σημαντική επειδή μας δίνει νέα στοιχεία για την εξέλιξη του Σύμπαντος στα πρώιμα στάδια της ύπαρξης του περίοδο για την οποία γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα.

Πηγή: tovima.gr

Κοινοποιήστε στο Facebook