Otto σε ευχαριστούμε για όλα! (Αφιέρωμα)

Λίγο πριν τις 5 ώρα Ελλάδος, η ελληνική ομοσπονδία και οι Έλληνες φίλαθλοι τιμούν τον Otto Rehhagel για τα 9 μαγικά και αξέχαστα χρόνια που μας προσέφερε! Το Otherside.gr τον ευχαριστεί ετοιμάζοντας ένα φωτογραφικό αφιέρωμα με όλη του την πορεία.

Γεννήθηκε στο Essen της Γερμανίας στις 9 Αυγούστου του 1938

Ο Ρεχάγκελ συμμετείχε στην τοπική ομάδα Rot-Weiss Essen (1960-63). Mετά από το ξεκίνημα της Μπούντεσλιγκα έπαιξε για λογαριασμό της Χέρτα του Βερολίνου (1963-65) και της Καϊζερσλάουτερν (1966-1972). Στην διάρκεια της καριέρας του, έπαιξε συνολικά σε 201 αγώνες της Bundesliga. Ήταν ένας σκληροτράχηλος αμυντικός.

Ως προπονητής ξεκίνησε την καριέρα του το 1974 στους Kickers του Όφφενμπαχ.

Κατόπιν, θήτευσε διαδοχικά στην Βέρντερ Βρέμης (1976) & στην Μπορούσια Ντόρτμουντ (1976 – 1978). Την τελευταία του χρονιά εκεί φεύγει σαν απόλυτα αποτυχημένος με το κερασάκι στην τούρτα να έρχεται την τελευταία αγωνιστική. Χάνει με το ντροπιαστικό σκορ 0-12.

Γρήγορα, όμως, θα αφήσει αυτή τη “ρετσινιά” πίσω του μιας και την περίοδο 1979 – 1980 κατακτά το κύπελλο Γερμανίας με την Φορτούνα Ντύσσελντορφ! Είχε προηγηθεί και μια χρονιά (1978 – 1979) στην Αρμίνια Μπίλεφελντ

Επιστρέφει στη Βέρντερ για δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια (1981–1995). Κατά την διάρκεια της θητείας του στη Βέρντερ, η ομάδα καθιερώνεται ως μια από σημαντικότερες του πρωταθλήματος της Bundesliga!

Το 1988 κατακτά το πρωτάθλημα Γερμανίας με την Βέρντερ

Το 1991 έρχεται και η κατάκτηση του κυπέλλου Γερμανίας

Άλλη μια σπουδαία διάκριση έρχεται το 1992 όταν κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης!


Ενώ, το 1993 και το 1994 καταφέρνει και παίρνει το πρωτάθλημα Γερμανίας και το κύπελλο αντίστοιχα! Μετά από αυτά τα επιτυχημένα χρόνια, το 1995 κλείνει ο κύκλος του στην Βέρντερ Βρέμης.


Στη συνέχεια διετέλεσε προπονητής της Μπάγερν Μονάχου για λιγότερο από ένα χρόνο, κατά την περίοδο 1995-1996. Απολύθηκε τρεις εβδομάδες πριν τον τελικό του Κυπέλλου UEFA το 1996, ύστερα απο απογοητευτική πορεία στα προκριματικά. Ο αντικαταστάτης του, Φραντς Μπεκενμπάουερ, οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του κυπέλλου. Μεγάλη αδικία για τον Otto Rehhagel.

Έπειτα, ο Ρεχάγκελ εκτέλεσε καθήκοντα τεχνικού στην Καϊζερσλάουτερν (1996-2000) κερδίζοντας με συγκλονιστικό τρόπο το γερμανικό πρωτάθλημα του 1998 (καθώς η ομάδα μόλις είχε ανεβεί από την 2η κατηγορία). Απίστευτο κατόρθωμα και ο Otto σηκώνει το τρίτο του πρωτάθλημα Γερμανίας!

Και ερχόμαστε στο σωτήριο έτος 2001! Μέσα σε κλίμα αμφισβήτησης η ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανακοινώνει την πρόσληψη του Otto Rehhagel! Η ήττα στην Φινλανδία με 1-5 στον πρώτο του αγώνα θα σημάνει και την αρχή της κατάκτησης της Ευρώπης από το Ελληνικό ποδόσφαιρο! Ο Otto καθαρίζει τα αποδυτήρια, παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και δημιουργεί ένα οικογενειακό κλίμα στην ομάδα.

Η Ελλάδα περνάει στα τελικά του Euro 2004 και καταφέρνει να αφήσει στην Πορτογαλία άφωνο όλο τον ποδοσφαιρικό, και όχι μόνο, πλανήτη! Ο Ρεχάγκελ, ο οποίος ήταν ο μεγαλύτερος υπεύθυνος για την επιτυχία αυτή της ομάδας, έγινε ο πρώτος ξένος προπονητής που κέρδισε ποτέ ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Η Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης! Η Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης! Η Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης! Ακόμα και σήμερα, 7 χρόνια μετά, δε γίνεται να το πιστέψεις!

Ο Ρεχάγκελ υιοθέτησε μια αμυντική προσέγγιση παιξίματος στην ελληνική ομάδα, χρησιμοποιώντας ενεργητικούς μέσους για να κουράσει τον αντίπαλο, και την πολιτική της άμυνας ίσου αριθμού αμυντικών, με αυτού των επιτιθέμενων του αντιπάλου. Όταν κατηγορήθηκε για βαρετό παιχνίδι, είπε, “Κανένας δεν πρέπει να ξεχνά ότι ο προπονητής υιοθετεί τις τακτικές που είναι εφαρμόσιμες στα χαρακτηριστικά των διαθέσιμων παικτών.” Αξιοσημείωτα, στη θητεία του στην Βέρντερ Βρέμης η ομάδα φημίζεται για το γρήγορο και εντυπωσιακό ποδόσφαιρο που πρόσφερε η ομάδα.

Μετά το 2004 κυριαρχεί η συζήτηση για τον πρέπει να φύγει ή να μείνει (γιατί βρισκόμαστε και στην Ελλάδα, μην ξεχνιόμαστε). Μένει, και μετά την αποτυχία να περάσει η Εθνική ομάδα στο Mundial, μοιάζει να είναι μόνος του μαζί με τους παίχτες που πιστεύει. Προς απάντηση όλων αυτών που τον αμφισβητούν, φέρνει για την Ελλάδα την πρόκριση στο Euro 2008 και στο Mundial του 2010 καθιερώνοντας την Ελλάδα στην ελίτ της Ευρώπης!

Μετά το τέλος του Mundial της Ν. Αφρικής ο Otto Rehhagel αποχωρεί από τον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας.

Ο άνθρωπος, που μαζί με τους παίχτες που πίστεψε, έφερε την Ελλάδα στην κορυφή του αθλήματος δε θα ξαναφορέσει την μπλε του φόρμα και δε ξανακάτσει στην άκρη του πάγκου για την Ελλάδα. Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν αλλά για όλους εμάς που ζήσαμε αυτές τις στιγμές αυτό δε θα τελειώσει ποτέ!

Ευχαριστούμε για όλα Otto Rehhagel!