90χρονος φοιτητής στα Χανιά

Ποτέ δεν είναι αργά για να εκπληρώσει κανείς τα όνειρα του! Αυτό σκέφτηκε και ο κ. Κανάκης Γιακουμάκης από τη Νέα Χώρα, ο οποίος σε ηλικία 90 χρονών αποφάσισε να γραφτεί στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Δήμου Χανιών και να παρακολουθήσει σεμινάρια με βασικό αντικείμενο τον πολιτισμό.

Όταν ο 90χρονος είδε την ανακοίνωση για τα σεμινάρια του Πανεπιστημίου, τα οποία θα γίνονταν από διακεκριμένους καθηγητές, δεν έχασε χρόνο και έσπευσε να γραφτεί. Όπως δηλώνει ο ίδιος: «Έτσι πραγματοποιήθηκε το όνειρό μου και η χαρά μου είναι απερίγραπτη».

Επίσης, στην εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα», λέει: «Είμαι απόφοιτος Δημοτικού, το μόνο Πανεπιστήμιο που τελείωσα είναι αυτό της… ζωής. Όταν τελείωσα το Δημοτικό Σχολείο Φρε ήμουν ένας από τους καλύτερους μαθητές. Η Ενοριακή Επιτροπή της Εκκλησίας και οι επίτροποι του Συμβουλίου είπαν στη συγχωρεμένη τη μάνα μου να με στείλουν με έξοδά τους στο Γυμνάσιο για να μορφωθώ. Δεν δέχτηκε, όμως, γιατί είχε πεθάνει ο πατέρας μου και αυτή δεν ήξερε γράμματα για να καταλάβει πόσο σημαντικό πράγμα είναι αυτό για έναν άνθρωπο.»

Τελειώνοντας το στρατιωτικό του έγινε επιπλοποιός στην Αθήνα, στην οποία έζησε κάποια χρόνια κάνοντας οικογένεια και μεγαλώνοντας – σπουδάζοντας τα παιδιά του, αλλά στο βάθος του μυαλού του ήταν πάντα το να σπουδάσει κι αυτός.

Το 1984 συνταξιοδοτήθηκε και ασχολήθηκε με τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής του στον Αποκόρωνα.

Τελικά όμως, η ευκαιρία που πάντα αναζητούσε του δόθηκε αν και σε μεγάλη ηλικία. Αξίζει να σημειωθεί πως τα αγαπημένα του μαθήματα είναι η Ιστορία και η Γεωγραφία, ενώ η απόφαση του να σπουδάσει, δεν πάρθηκε έτσι απλά, αλλά μετά από συζήτηση με συγγενείς και φίλους.