Κυρίαρχοι των θαλασσών: Τα γιοτ του μέλλοντος

Αν περνάς έστω και λίγο χρόνο στο λιμάνι, σίγουρα έχεις προσέξει ότι τα σκάφη στερούνται από οποιοδήποτε στοιχείο μοναδικότητας μεταξύ τους. Επειδή, όντως, συμβαίνει αυτό, δημιουργήθηκαν κάποια σχέδια, απλά για να κάνουν τη μεγάλη διαφορά. Παρακάτω θα βρεις δέκα από εκείνα τα σκάφη που πραγματικά πιστεύεις ότι ο σχεδιαστής τους το έχει παρατραβήξει με το design τους.

Aρ. 10 : Oasis of the Seas

Αυτό που βλέπεις στη φωτογραφία είναι το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο. Και μπορεί γενικά οι φωτογραφίες που βλέπεις με το …φτωχό αυτό σκαφάκι να είναι συνήθως μακέτες, σε πληροφορώ όμως ότι ήδη αρμενίζει στις ανοιχτές θάλασσες, έχοντας και επιβάτες. Η τελευταία φορά που έγιναν τέτοιου είδους χαϊλίκια σε καράβι, ήταν το 1912, αν θυμάμαι καλά, αλλά εσύ δε χρειάζεται να μπεις στη διαδικασία να το συσχετίσεις με τον Τιτανικό.

Aρ. 9 : Eden Luxury Motoryacht

Το ξύλινο κατάστρωμα που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν έχει δώσει με τον τρόπο του μία νότα φρεσκάδας στο νέο σχεδιασμό των πολυτελών σκαφών. Το Eden Motoryacht των 21 μέτρων μπορεί να φαίνεται “κλασσικό” στις λειτουργίες του, όμως ο σχεδιασμός του είναι εξαιρετικά “προχωρημένος” – με αποκορύφωμα το έντονα σφηνοειδές του σχήμα.

Σίγουρα, δε θα μας ενοχλούσε καθόλου να ήμασταν κι εμείς κάποιοι από τους 3 επιβάτες που μπορεί να φιλοξενήσει. To μόνο που θα μας ενοχλούσε ελαφρώς θα ήταν η επιτάχυνσή του, καθώς διαθέτει δυο κινητήρες από 1250 ίππους έκαστος, που του επιτρέπουν να πιάνει ταχύτητες 40 κόμβων.

Aρ. 8 : Sea Phantom by Maritime Flight Dynamics

Μήπως σου μοιάζει με φάλαινα- δολοφόνο; Σε εμάς μοιάζει πάντως. Όταν όμως ανάψεις τη μηχανή του, μάλλον, θα σταματήσεις να γελάς. Το Sea Phantom V-10 είναι ένα θαλάσσιο τέρας με μεγάλη σε επιδόσεις ιστορία. Σχεδιασμένο από την εταιρεία Maritime Flight Dynamics, το Sea Phantom κατασκευάστηκε για να αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα σε ανοιχτές θάλασσες και να σκίζει τον αέρα, παίρνοντας μεγαλύτερη ώθηση με τον αεροδυναμικό σχεδιασμό του. To μοντέλο έχει ήδη δρέψει δάφνες: Ψηφίστηκε από τη Διεθνή Ακαδημία Επιστημών με το βραβείο Outstanding Technology of the Year.
Τιμή: 818.130 ευρώ (προ ΦΠΑ).

Aρ. 7 : Sea Shadow Stealth Warship

Αποτελεί την ιδανική διασταύρωση μεταξύ ενός αεροσκάφους Stealth κι ενός Batmobile. Αν δεις ένα τέτοιο να πλησιάζει, θεώρησε τον εαυτό σου πολύ τυχερό, γιατί σίγουρα το radar σου δεν πρόκειται να το πιάσει. Το Sea Shadow Stealth Warship με μήκος 22 μέτρα είναι αόρατο στα περισσότερα συστήματα radar του 20ου αιώνα, κάτι το οποίο αποτελούσε το λόγο που η ύπαρξή του κρατούνταν μυστική μέχρι πρόσφατα. Το catamaran αυτό, που κατασκευάστηκε για να βυθίζει Σοβιετικά υποβρύχια, μπορεί εύκολα να γίνει δικό σου, αν βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς το αμερικανικό Πεντάγωνο, το έχει παροπλίσει από το 2006 και το προορίζει για απόσυρση. Πόσο, δεν γνωρίζουμε ακριβώς. Σε φαντάζεσαι να σκίζεις τη θάλασσα με αυτό τον πολεμικό γερόλυκο; Αν δε λογαριάζεις το χρήμα, μία συζήτηση με το αρμόδιο τμήμα, μπορεί να είναι εποικοδομητική.

Aρ. 6 : Modern Houseboat by X- Architects

Το σπίτι- σκάφος «Modern Houseboat» βρίσκεται στη μαρίνα του Dubai κι έχει εμβαδόν 220 τ.μ. Η εταιρεία X- Architects συνεργάστηκαν στενά με τον Leen Vandaele, σχεδιαστή εσωτερικών χώρων και σύμβουλο σχεδιασμού, με σκοπό να δημιουργήσουν ένα σπίτι- σκάφος, το οποίο θα συνδυάζει το ναυτικό τρόπο ζωής με τις ανέσεις ενός χώρου που, υπό κανονικές συνθήκες, θα βρισκόταν σε στέρεο έδαφος.

Η κατασκευή του επιπλέοντος σπιτιού βασίζεται σε δύο δοκούς catamaran, ατσάλι και γυαλί. Το εξωτερικό του, το οποίο είναι 20 επί 6,7 μέτρα, περιλαμβάνει έναν όροφο με κουζίνα, σαλόνι και τραπεζαρία. Το κάτω πάτωμα διαθέτει κρεβατοκάμαρες, μπάνιο και μία καμπίνα για την πλοήγηση του σκάφους. Επίσης διαθέτει ταράτσα, με σπειροειδή σκάλα. Ο εσωτερικός χώρος είναι ένα μείγμα απαλών τόνων του λευκού χρώματος με σύγχρονα έπιπλα.

Aρ. 5 : Wallypower 118 Super Yacht

Είναι επίσημο. Αν δαμάζεις τα κύματα με αυτό το σκάφος, ή είσαι συγγενής του James Bond, ή είσαι ένας τρελός επιστήμονας. Το Wallypower 118 Yacht είναι ένα “επιθετικό” σκάφος 35 μέτρων, με μέγιστη ταχύτητα 60 κόμβων (έως 110 χλμ./ώρα) με τον πιο προοδευτικό ίσως σχεδιασμό, από όλα όσα έχουμε σε αυτή τη δεκάδα. Δε υπάρχει τίποτα πιο κομψό στις θάλασσες της γης από το Wallypower. Διαθέτει ισχύ -κρατήσου- 16.800 ίππων (!!), που παράγεται από τρεις κινητήρες Vericor TF50 gas turbine και δυο κινητήρες diesel. Μόνο ένα έχει κατασκευαστεί, και πλέει στη Μεσόγειο από το 2008.

Aρ. 4 : Oculus Yacht

Το Oculus Yacht είναι ένα μοναδικό πολυτελές super σκάφος 76 μέτρων, σχεδιασμένο από τον Kevin Schopfer, της εταιρείας Schopfer Yachts LLC. Με μία εκπληκτική εμφάνιση που φέρνει στο νου «τα σαγόνια και το μάτι ενός τεράστιου θαλάσσιου θηλαστικού» (έτσι το περιγράφουν οι κατασκευαστές του), το yacht μπορεί να φιλοξενήσει έως 12 άτομα στα μοντέρνα και φουτουριστικά σαλόνια του. Διαθέτει ένα μπάνιο, χώρους αποθήκευσης, μία κυλινδρική τραπεζαρία, ασανσέρ, υπνοδωμάτια και μία εκπληκτική σουίτα για τον ιδιοκτήτη, στο δεύτερο όροφο. Αν και η τιμή του, λογικά, θα μπορεί να ενδιαφέρει μόνο κάποιον πλούσιο (ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί), εσύ μπορείς να συνεχίζεις να το ονειρεύεσαι. Άλλωστε δεν κοστίζει τίποτα.

Aρ. 3 : Code X Yacht

Αν βρεθείς στην λίμνη της Λουκέρνης στην Ελβετία μπορεί να το πάρει το μάτι σου. Αυτό το σύγχρονο catamaran έχει μήκος 15 μέτρα και ταξιδεύει με ταχύτητα έως 80 κόμβους καθώς παίρνει ενέργεια από τη μηχανή Ilmor, η οποία έχει δυο κινητήρες από 710 άλογα έκαστος. Επιπροσθέτως το Code X Yacht διαθέτει επίσης και δύο ηλεκτρικούς κινητήρες, οι οποίοι μπορούν να ταξιδέψουν με ταχύτητα 9 κόμβων. Οι κινητήρες αυτοί μπορούν να φορτιστούν πλήρως μέσα σε δύο ώρες από φωτοβολταϊκό σύστημα. Ο σχεδιασμός του είναι πραγματικά πολύ “φρέσκος” για τον κόσμο των πολυτελών σκαφών, καθώς διαθέτει γωνιώδες σχήμα με φινιρίσματα χρωμίου, γυάλινη οροφή στο κατάστρωμά του και το προαναφερθέν φωτοβολταϊκό σύστημα τοποθετημένο ανάμεσα στους δυο πλωτήρες του catamaran. Το Code X Yacht δεν είναι μόνο προοδευτικό και οικολογικό, έχει και αρκετή ιπποδύναμη για να σε πάει στη Μύκονο μέχρι να πεις «Γιάννης Γαλάτης»…

Aρ. 2 : Solar Sailor Sun-Powered Catamaran

Η ανοιχτή θάλασσα είναι η κατάλληλη τοποθεσία για να «μαζέψει» κανείς την ενέργεια του ήλιου. Το Solar Sailor γλιστράει πάνω στο νερό με ήλιο για καύσιμο, έχοντας έτσι απεριόριστη ενέργεια. Το Solar Sailor δεν είναι απλά ένα catamaran στην κορυφή της τεχνολογίας, αλλά μια ολόκληρη σειρά από μοντέλα που δέχονται ενέργεια από το σύστημα αυτό. Είτε είναι ένα ιδιωτικό yacht, είτε ένα πολυτελές κρουαζιερόπλοιο ή ένα τεράστιο φορτηγό πλοίο, αυτό το σύστημα το τροφοδοτεί μα άφθονη, καθαρή, ανέξοδη ενέργεια.

Aρ. 1 : EarthRace Biodiesel Powerboat

Όπως και το Solar Sailor, αυτό το σκάφος παίρνει ενέργεια από τον ήλιο -αλλά με μια μικρή βοήθεια από το «φρούτο» της γης. Το EarthRace είναι ένα σκάφος κατασκευασμένο για να κάνει θαλάσσιες βόλτες ανά τον πλανήτη με φιλικά για το περιβάλλον βιοκαύσιμα.

Χώμα, νερό και σπόροι πήραν ζωή από τον ήλιο για να μεγαλώσουν βλαστάρια, των οποίων η συγκομιδή έγινε με σκοπό αυτά να αποτελέσουν καύσιμα για το EarthRace κατά τη διάρκεια του διάπλου του στο μικρό μπλε πλανήτη μας. Το EarthRace τα κατάφερε και μάλιστα πολύ γρήγορα, κατέχοντας το ρεκόρ διάπλου της γης στην κατηγορία powerboats σε 60 ημέρες, 23 ώρες και 49 λεπτά. Αυτό το εντυπωσιακό, υψηλής τεχνολογίας σχεδιασμού σκάφος έπλευσε τις 7 θάλασσες με μόνο μία σταγόνα πετρελαίου. Αν δεν είναι αυτό επίτευγμα, τότε τι είναι; Ίσως το γεγονός ότι μπορεί να βυθιστεί μέχρι βάθους 7 μέτρων χωρίς κανένα πρόβλημα. Επόμενες αποστολές του: Να παρακολουθήσει το παράνομο κυνήγι φαλαινών στα νερά της Ανταρκτικής και καρχαριών στα νησιά Γκαλαπάγκος.

Πηγή: menslounge.gr

Κοινοποιήστε στο Facebook