Αξιοσημείωτα και αξιοπερίεργα των Όσκαρ 2012

Όσκαρ

Με την αντίστροφη μέτρηση για τα φετινά βραβεία Όσκαρ να φτάνει στο τέλος της, παρουσιάζουμε μερικά παράξενα και ενδιαφέροντα σχετικά με την πιο διάσημη γιορτή του κινηματογράφου…

Διπλή υποψηφιότητα στην κατηγορία καλύτερης μουσικής για τις ταινίες “Άλογο του Πολέμου” και “Οι Περιπέτειες του ΤενΤεν”, ο Τζον Γουίλιαμς συγκεντρώνει μέχρι σήμερα 47 υποψηφιότητες. Μόνο η Γουώλτ Ντίσνεϊ τον ξεπερνά στην ιστορία των Όσκαρ. Ο Γούντι Αλεν ακολουθεί σε 23 υποψηφιότητες, δύο από αυτές φέτος.

Η Μέριλ Στριπ είναι η ηθοποιός με τις περισσότερες υποψηφιότητες, συνολικά 17.

Στις κατηγορίες καλύτερης ερμηνείας εννιά ηθοποιοί είναι υποψήφιοι για πρώτη φορά και δύο (Τζορτζ Κλούνεϊ και Μέριλ Στριπ) έχουν ήδη τιμηθεί. Μια μόνο ηθοποιός, η Μισέλ Γουίλιαμς ήταν ήδη υποψήφια την περασμένη χρονιά για την ερμηνεία της στην ταινία “Blue Valentine”.

Η Καθλίν Κένεντι και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ κατάφεραν φέτος να είναι οι παραγωγοί με τις περισσότερες υποψηφιότητες, συνολικά επτά.

Ο Γούντι Αλεν ξεπέρασε τον Μπίλι Γουάιλντερ στην κατηγορία των καλλιτεχνών που είναι υποψήφιοι για σενάριο και σκηνοθεσία στην ίδια ταινία, με επτά υποψηφιότητες.

Για δεύτερη φορά στην καριέρα του ο Τζορτζ Κλούνεϊ είναι υποψήφιος την ίδια χρονιά σε δύο διαφορετικές κατηγορίες για δύο διαφορετικές ταινίες: υποψήφιος για βραβείο καλύτερης ερμηνείας (“Οι Απόγονοι”) και για το βραβείο καλύτερου προσαρμοσμένου σεναρίου (“Αι Ειδοί του Μαρτίου”).

Ο Κλούνεϊ ήταν υποψήφιος το 2005 για το βραβείο δεύτερου αντρικού ρόλου (“Συριάνα”) και για πρωτότυπο σενάριο (“Καλή Νύχτα και Καλή Τύχη”). 84

Η ταινία “Πίνα” του Βιμ Βέντερς είναι το πρώτο 3D ντοκιμαντέρ στην ιστορία των Όσκαρ.

Η ιρανική ταινία “Ένας Χωρισμός” είναι η πρώτη με σενάριο στην περσική γλώσσα που είναι υποψήφια για Όσκαρ καλύτερου σεναρίου.

Πηγή: nooz.gr

Κοινοποιήστε στο Facebook