Φυλακή San Pedro: Μια μικρή κοινωνία εντός των τειχών

Φυλακή San Pedro (1)

Η φυλακή San Pedro είναι η μεγαλύτερη φυλακή στο La Paz της Βολιβίας, η οποία φιλοξενεί μέσα της μια ολόκληρη κοινωνία. Σημαντικά διαφορετική από τα περισσότερα σωφρονιστικά ιδρύματα, η φυλακή αυτή έχει τρόφιμους που δουλεύουν στο εσωτερικό της κοινότητας, πληρώνουν ή νοικιάζουν για τη διαμονή τους και πολλές φορές ζουν με τις οικογένειές τους. Η αστυνομία σπάνια εισέρχεται στο εσωτερικό της φυλακής, την οποία ελέγχουν απ’ έξω.

Φυλακή San Pedro (2)

Πέρα από τους 1.500 κρατούμενους, η φυλακή αυτή φιλοξενεί και πολλούς άλλους μέσα στα τείχη της, αφού τόσο οι σύζυγοι, όσο και τα παιδιά των κρατούμενων μένουν συχνά μέσα, αν και έχουν το δικαίωμα να μπαινοβγαίνουν όποτε θέλουν. Όπως είναι αναμενόμενο, χωρίς τον μισθό του άνδρα τους, πολλές γυναίκες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στο να μείνουν μόνες τους στην πόλη, οπότε μένουν μέσα στη φυλακή με την οικογένεια τους. Ωστόσο, παρέχουν και έναν σημαντικό σύνδεσμο με τον εξωτερικό κόσμο, αφού μπορούν να μεταφέρουν μέσα στη φυλακή πράγματα που πωλούνται στην λαϊκή αγορά ή προέρχονται από την παραγωγή.

Τα 200 παιδιά που βρίσκονται εκεί, έχουν την φροντίδα δύο παιδικών σταθμών εντός των τειχών ή πηγαίνουν σε κοντινά σχολεία και περνούν τον υπόλοιπο χρόνο τους παίζοντας στο προαύλιο της φυλακής.

Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στην φυλακή πεθαίνουν κατά μέσο όρο 4 άνθρωποι κάθε μήνα, είτε από φυσικά αίτια ή από βίαιες επιθέσεις.

Φυλακή San Pedro (3)

Μέσα στην φυλακή του San Pedro οι κρατούμενοι έχουν διαμορφώσει τους δικούς τους νόμους και κανόνες και κάθε τομέας εκλέγει τον δικό του αρχηγό και τον δικό του οικονομικό γραμματέα. Ωστόσο, μικρή είναι η ανοχή σε όσους έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά γυναικών ή παιδιών, οι οποίοι «συμμορφώνονται» καταλλήλως από τους υπόλοιπους τροφίμους. Πολλοί από αυτούς σκοτώνονται και όσοι επιζούν, αναγκάζονται να πληρώνουν για τις υπηρεσίες του νοσοκομείου της φυλακής.

Φυλακή San Pedro (4)

Φυλακή San Pedro (5)

Φυλακή San Pedro (6)

Φυλακή San Pedro (7)

Φυλακή San Pedro (8)

Φυλακή San Pedro (9)

Φυλακή San Pedro (10)

Φυλακή San Pedro (11)

Φυλακή San Pedro (12)

Φυλακή San Pedro (13)

Φυλακή San Pedro (14)