Διαφορετικοί προορισμοί για ταξιδιώτες με τσαγανό

Διαφορετικοί προορισμοί για ταξιδιώτες με τσαγανό (6)

Ο δρόμος, ο λιγότερο ταξιδεμένος είναι συνήθως και ο καλύτερος. Το αξίωμα αυτό, απόσταγμα σοφίας των μεγαλύτερων περιηγητών, μας προτρέπει να ανακαλύψουμε προορισμούς που θα δεν ήταν ενδεχομένως στις πρώτες μας επιλογές.

Γιατί καλός και ο «Πρώτος Κόσμος», η Δύση έχει να δώσει πολλά στον τουρίστα, όποιος ψάχνει ωστόσο μια γερή δόση περιπέτειας στις διακοπές του πρέπει να κινηθεί σε μονοπάτια άγνωστα και δυνητικά επικίνδυνα…

Η φήμη των χωρών αυτών αμφίβολη, τα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα πιεστικά, εδώ ωστόσο βρίσκεις περιηγητικά διαμάντια ακατέργαστα. Άσε που δεν έχουν να ζηλέψουν και τίποτα σε αξιοθέατα από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς.

Και μπορεί οι υποδείξεις των δυτικών χωρών να προτρέπουν τον τουρίστα να αποφύγει αυτά τα μέρη, είναι ωστόσο θέμα χρόνου να μετατραπούν σε τουριστικές ατραξιόν. Καλό είναι λοιπόν να τα προλάβει κάποιος όσο είναι ακόμα «παρθένα». Ο τουρίστας λοιπόν που αναζητά περιπέτεια και συγκίνηση κάπου εδώ πρέπει να κινηθεί…

  • No 10 – Αιθιοπία

Διαφορετικοί προορισμοί για ταξιδιώτες με τσαγανό (2)

Αυτό που ξέρουμε συνήθως για την Αιθιοπία είναι η φτώχεια και η πείνα που μαστίζουν τον πληθυσμό της, άντε και τους περίφημους αιθίοπες δρομείς μεγάλων αποστάσεων. Ο χρόνος έχει ωστόσο περάσει από το ’80 και το ’90 και τα πράγματα δεν είναι πλέον ολότελα έτσι.

Πέρα από τα περίφημα αξιοθέατα (όπως οι πελεκητές εκκλησίες στον βράχο της Lalibela), τα 13 εθνικά πάρκα της χώρας με την πλέον πλούσια άγρια ζωή (τύφλα να έχει η Κένυα) και το ξακουστό αιθιοπικό φαΐ, η πρωτεύουσα Addis Ababa είναι πλέον μια από τις πιο εντυπωσιακές πόλεις της Ανατολικής Αφρικής.

Μπορεί να προσφέρει και μια καλή δόση πολυτέλειας, αν και το δυνατό της σημείο είναι η εξερεύνηση ενός μεγάλου πολιτισμού που τείνουμε να αγνοούμε εδώ στη Δύση…

  • No 9 – Κούβα

Διαφορετικοί προορισμοί για ταξιδιώτες με τσαγανό (3)

Κομμουνισμός και Φιντέλ Κάστρο! Το μικρό νησί στα περίχωρα της Αμερικής που απειλεί το ένδοξο καπιταλιστικό σύστημα της Δύσης.

Έτσι περιγραφόταν μέχρι και σχετικά πρόσφατα η Κούβα, ώσπου να έρθει στο φως από τους χιλιάδες τουρίστες η πραγματική μαγεία του νησιού: ολόλευκες παραλίες, φημισμένα κουβανέζικα πούρα και το ρούμι στα καλύτερά του.

Και βέβαια τα πολυθρύλητα ολονύχτια πάρτι της Αβάνας! Τσάρκες με Cadillac του 1950 και ξέφρενη διασκέδαση μέχρι τελικής πτώσεως. Αυτή είναι η σημερινή Κούβα, αν και δεν χρειάζεται περισσότερη συζήτηση…

  • No 8 – Πακιστάν

Διαφορετικοί προορισμοί για ταξιδιώτες με τσαγανό (4)

Το Πακιστάν το παίρνει συνήθως η μπάλα και συνδέεται με το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τις άλλες ενεργές πολεμικές ζώνες της περιοχής, κάνοντάς το ένα μέρος που πρέπει να αποφύγει ο τουρίστας πάση θυσία.

Πρόκειται ωστόσο για το καλύτερα κρυμμένο ταξιδιωτικό μυστικό του πλανήτη! Όσο για την κοινωνική και πολιτική αναταραχή που καλά κρατεί εδώ και μια δεκαετία, είναι πλέον μέρος της μαγείας του.

Άσε που ο τουρίστας δεν έχει καμία ανάμειξη με τα «πολιτικά» της χώρας. Έχει ωστόσο ιδιαίτερη ανάμειξη με την εκπληκτική φυσική ομορφιά της χώρας, όπως οι πελώριες οροσειρές, τα φιδίσια ποτάμια και τα ξεχασμένα από τον χρόνο χωριά του βορρά, που δεν έχουν καμία σχέση με τα τεκταινόμενα στο Ισλαμαμπάντ.

Όσο για τα Ιμαλάια, από το Πακιστάν τα προσεγγίζεις πολύ ευκολότερα και χωρίς τις ορδές των τουριστών της Ινδίας και του Νεπάλ…

  • No 7 – Ιράν

Διαφορετικοί προορισμοί για ταξιδιώτες με τσαγανό (5)

Το Ιράν δεν είναι ο Αχμαντινετζάντ! Κι όσο κι αν στις μέρες μας η χώρα μοιάζει με εχθρικό τόπο και πεδίο πυρηνικών δοκιμών, κάθε άλλο παρά έτσι είναι.

Γιατί οι ντόπιοι έχουν κι άλλα πράγματα να κάνουν από το να απειλούν τη Δύση, και είναι βέβαια και ο φημισμένος περσικός πολιτισμός, η ιδιαίτερη κουζίνα και η βαριά ιστορία που καλούν τον τουρίστα να τα εξερευνήσει με όλες του τις αισθήσεις.

Πόλεις με ιστορία πάνω από 3.000 χρόνια (όπως η περίφημη Yazd), κοσμοπολίτικοι προορισμοί όπως η Τεχεράνη και βέβαια το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, το ξακουστό Esfahan, «ο μισός κόσμος» κατά τους Ιρανούς. Και είναι βέβαια και ο πληθυσμός, που υποδέχεται χαρμόσυνα τους τουρίστες με μια κούπα τσάι στο χέρι…

  • No 6 – Ινδονησία

Διαφορετικοί προορισμοί για ταξιδιώτες με τσαγανό (6)

Η Ινδονησία είναι στις εφημερίδες πάντα για τους λάθος λόγους: φυσικές καταστροφές (τσουνάμια, σεισμοί, ηφαιστειακές εκρήξεις), τρομοκρατικά χτυπήματα, ναυάγια πλοίων, πτώσεις αεροπλάνων κι άλλα τέτοια υπέροχα.

Ποιοι είναι οι σωστοί; Κατά πρώτον, η ανείπωτη φυσική ομορφιά και η βιοποικιλότητα που τσακίζει κόκαλα: στο νησάκι Kalimantan, για παράδειγμα, συναντά κανείς πάνω από τα διπλάσια είδη ζωής απ’ όλη την αφρικανική ήπειρο! Και τα πιο περίεργα είδη ζωής: το δράκο του κομόντο, το μεγαλύτερο φίδι του κόσμου, το μεγαλύτερο λουλούδι, οι ουρακοτάγκοι της Σουμάτρα.

Όσο για το Μπαλί, αυτό δεν χρειάζεται συστάσεις: η Μέκκα του surfing κρατά τον τουρίστα σε συνεχή εγρήγορση, με surfing το πρωί και αχαλίνωτη διασκέδαση το βράδυ.

Και βέβαια υπάρχουν και οι εκπληκτικοί κοραλλιογενείς ύφαλοι των νησιών Togean και η τεράστια ποικιλία εξωτικών φρούτων και εδεσμάτων. Κανείς δεν φεύγει από την Ινδονησία παραπονεμένος…

  • No 5 – Κολομβία

Διαφορετικοί προορισμοί για ταξιδιώτες με τσαγανό (7)

Εννοείται ότι υπάρχουν στη χώρα μέρη που δεν είναι ασφαλή, όπως άλλωστε και σε όλες τις χώρες της λίστας, ωστόσο οι τουριστικές ατραξιόν και τα περισσότερα σημεία της Κολομβίας είναι πλέον προσβάσιμα στον περιηγητή: ειδυλλιακές παραλίες, χιονισμένα βουνά, ηφαίστεια που καπνίζουν, εθνικά πάρκα αναγνωρισμένα από την UNESCO και βέβαια ο Αμαζόνιος και η ζούγκλα του.

Θα μπορούσε κάποιος να περάσει αρκετούς μήνες στην Κολομβία χωρίς να επισκεφτεί ούτε μία πόλη! Και θα έκανε εντελώς λάθος επιλογή, γιατί οι ιστορικές πόλεις της χώρας είναι που αφήνουν τον ξένο άφωνο: η ζωντανή και φεστιβαλική Μπογκοτά, το ιδανικό μέρος για να κάνει κάποιος πρακτική στη salsa, η εντελώς τουριστική Cartagena, με την πλούσια αποικιοκρατική ιστορία, και οι περίφημες φυτείες του καφέ στη Zona Cafetera…

  • No 4 – Ουγκάντα

Διαφορετικοί προορισμοί για ταξιδιώτες με τσαγανό (8)

Ουγκάντα δεν είναι μόνο ο Idi Amin και ο κακός των ημερών μας, ο Joseph Kony. Η Ουγκάντα είναι, όπως το έθετε κομψά και ο Winston Churchill, το «μαργαριτάρι της Αφρικής» και διανύει πλέον μια περίοδο σχετικής σταθερότητας και ηρεμίας.

Γι’ αυτό και έχει ξεπηδήσει πρόσφατα ως τουριστικός προορισμός, με τα πολυτελή ξενοδοχεία και τις νέες εγκαταστάσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της.

Το must στην Ουγκάντα είναι η παρακολούθηση του γορίλα, μιας και είναι μία από τις 3 μόνο χώρες στον κόσμο που μπορείς να συναντήσεις γορίλες στη φύση.

Η χώρα δεν είναι ωστόσο τόπος μονάχα για αχτύπητο σαφάρι και εμπειρίες αδρεναλίνης (rafting στον Νείλο, οδηγικά παιχνίδια στην έρημο), έχει πολλά να προσφέρει στον τουρίστα που ψάχνει για ιστορία και πολιτισμό…

  • No 3 – Αρμενία

Διαφορετικοί προορισμοί για ταξιδιώτες με τσαγανό (9)

Πρόκειται για μια χώρα που δεν κατορθώνει συνήθως να σκαρφαλώσει στις πρώτες θέσεις των τουριστικών μας προτιμήσεων κι αυτό γιατί παραμένει εν πολλοίς άγνωστη. Κι αυτό είναι κρίμα, καθώς μιλάμε για μια χώρα με ιστορία 3.000 ετών και φυσικές ομορφιές που κόβουν την ανάσα.

Η στενή σχέση της χώρας με τον χριστιανισμό (από τις πρώτες χριστιανικές χώρες του κόσμου) της έχει χαρίσει αναρίθμητα αρχαία μοναστήρια, εγκατεστημένα στα πιο απόκρημνα βουνά, και καθεδρικούς που περικλείονται από πυκνά δάση. Και βέβαια υπάρχει και το ξακουστό βουνό Aragats, ένα ηφαίστειο 4.100 μέτρων, και η κρυστάλλινη λίμνη Sevan.

Αυτό ωστόσο που είναι το δυνατό σημείο της Αρμενίας είναι η θρυλική φιλοξενία των ντόπιων: μια απλή ερώτηση για ποια κατεύθυνση να ακολουθήσεις θα σε φέρει στο σπίτι του ντόπιου, όπου θα σε φιλέψουν, θα σε ποτίσουν και στο τέλος θα οργανώσουν κι ένα πάρτι με όλο το χωριό προς τιμήν σου…

  • No 2 – Βοσνία/Ερζεγοβίνη

Διαφορετικοί προορισμοί για ταξιδιώτες με τσαγανό (10)

Μπορεί οι καπνοί από τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας να μην έχουν σβήσει ακόμα από τη μνήμη μας και η φήμη της χώρας να εξακολουθεί να υποφέρει από το γεγονός, έχουν ωστόσο περάσει 20 χρόνια από τότε.

Λένε για τη Βοσνία ότι είναι η Ευρώπη πριν από 30 χρόνια, πριν δηλαδή ο υπέρμετρος τουρισμός αλλάξει διά παντός την ήπειρο.

Αναρίθμητα φυσικά πάρκα (όπως το περίφημο Kozara) και φυσικά το κοσμοπολίτικο Σαράγιεβο, με τα κτίρια που φέρουν ακόμα τα σημάδια του πολέμου.

Η Βοσνία είναι άλλωστε σφυρηλατημένη από τον πόλεμο, εδώ δεν ξεκίνησε και ο Πρώτος Παγκόσμιος; Κι αυτή η πινελιά την κάνει να φέρει σε κάθε σημείο της ζωντανά σημάδια ιστορίας. Και το κερασάκι στην τούρτα είναι φυσικά η εθνική κουζίνα, που πάντα προκαλεί ευχάριστη έκπληξη στον ξένο…

  • No 1 – Μιανμάρ (Burma)

Διαφορετικοί προορισμοί για ταξιδιώτες με τσαγανό (11)

Η χούντα και οι εσωτερικές αναταραχές κρατούσαν μέχρι πρότινος τον επίγειο αυτό παράδεισο σφαλιστό στους ξένους. Οι εκλογές ωστόσο που έγιναν, εξασφάλισαν σταθερότητα στη χώρα και οι πρώτες ορδές τουριστών κατέκλυσαν το πάλαι ποτέ άγνωστο αυτό κρατίδιο.

Το ηλιοβασίλεμα πάνω από 4.000 βουδιστικούς ναούς στην πεδιάδα του Bagan είναι από τις εμπειρίες που είναι μεγαλύτερες από τη ζωή, όπως επίσης και τα πλωτά χωριά της λίμνης Inle και η χρυσή παγόδα του Yangon!

Το χωνευτήρι των πολιτισμών της Κίνας, της Ινδίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας μπορεί να προσφέρει εμπειρίες που όμοιές της δεν γίνεται να ζήσεις αλλού.

Όπως το έλεγε και ο Kipling, «τελείως διαφορετικό από κάθε μέρος που ξέρεις»…

Πηγή: newsbeast.gr

Κοινοποιήστε στο Facebook