Η Γη σε μοναδικές νυχτερινές φωτογραφίες

Η Γη τη νύχτα (1)

Δεν έχετε ξαναδεί την Γη ποτέ τόσο όμορφη!

Πρόκειται για φωτογραφίες της Γης από το πρόγραμμα της NASA, Blue Marble. Το πρόγραμμα από Μπλε που λεγόταν, πλέον λέγεται Μαύρο, “Black Marble”. Η διαφορά είναι ότι στο νέο πρόγραμμμα υπάρχουν μόνο νυχτερινές λήψεις.

Ο δορυφόρος Suomi NPP, ολοκλήρωσε 312 περιστροφές και μάζεψε δεδομένα 2.5 terabytes, για να απαθανατίσει κάθε εκατοστό στην επιφάνεια του πλανήτη. Ο δορυφόρος έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει το φως από πράσινα μέχρι και υπέρυθρα κύματα και χρησιμοποιεί ειδικές τεχνικές φιλτραρίσματος ώστε να παρατηρεί αποτελεσματικότερα φώτα, όπως αυτά των πόλεων, αντανακλάσεις του φεγγαριού και των αστεριών, και άλλα.

  • Η Ασία στο μεταίχμιο

Η Γη τη νύχτα (2)

Η εικόνα αυτή δείχνει ξεκάθαρα τη διαφορά της οικονομικής κατάστασης της κάθε περιοχής της Ασίας. Τα περισσότερα φώτα είναι στις πλούσιες, ανεπτυγμένες περιοχές, ενώ η Μογγολία και το Θιβέτ είναι σκοτεινά.

  • Η Αμερική των δύο «ταχυτήτων»

Η Γη τη νύχτα (3)

Υπάρχει ένα ξεκάθαρο κενό μεταξύ ανατολικών και δυτικών πολιτειών. Η ανατολική πλευρά είναι φωτισμένη ενώ η δυτική, με εξαίρεση τα σύνορα, είναι στο σκοτάδι. Επίσης, φαίνεται ξεκάθαρα το οδικό δίκτυο στην ανατολική πλευρά των ΗΠΑ.

  • Αφρική, η σκοτεινή ήπειρος

Η Γη τη νύχτα (4)

Εκτός από τον ποταμό Νείλο και το δέλτα του, καθώς και ελάχιστες άλλες περιοχές της νότιας Αφρικής και το Μάγκρεμπ, η ήπειρος είναι βυθισμένη στο σκοτάδι.

  • Η Ευρώπη

Η Γη τη νύχτα (5)

Από ανατολή σε δύση, η Ευρώπη, είναι η ήπειρος με την μεγαλύτερη ομοιογένεια. Μόνο τα αστικά κέντρα εμφανίζονται ελάχιστα πιο φωτεινά από τις υπόλοιπες περιοχές.

  • Ο Ατλαντικός

Η Γη τη νύχτα (6)

  • Η Αυστραλία

Η Γη τη νύχτα (7)

  • Η Αμερική

Η Γη τη νύχτα (8)

Πηγή: msn.com

Κοινοποιήστε στο Facebook