Περίφημοι κώδικες που δεν «έσπασαν» ποτέ

Περίφημοι κώδικες που δεν «έσπασαν» ποτέ (4)

Δεν κατάφερε κανείς να τους αποκρυπτογραφήσει.

Από αρχαίες γλώσσες μέχρι τις σύγχρονες κρυπτογραφικές προκλήσεις της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας, δείτε παρακάτω μερικούς από τους πιο διάσημους, άλυτους κώδικες όλων των εποχών, όπως παρουσιάστηκαν σε ένα σχετικό αφιέρωμα της ιστοσελίδας list25.com.

  • 1. Beale Ciphers

Περίφημοι κώδικες που δεν «έσπασαν» ποτέ (1)

Το 1885 στη Βιρτζίνια δημοσιεύθηκε ανώνυμα ένα μικρό φυλλάδιο, που περιείχε μια ιστορία και τρία κρυπτογραφημένα μηνύματα.

Σύμφωνα με την ιστορία, τα μηνύματα οδηγούσαν σε ένα θησαυρό, που είχε θάψει κάποιος που τον έλεγαν Beale. Μόνον ένα από τα μηνύματα έχει αποκρυπτογραφηθεί.

  • 2. Το χειρόγραφο Βόινιτς (Voynich Manuscript)

Περίφημοι κώδικες που δεν «έσπασαν» ποτέ (2)

Εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 600 ετών και το περιεχόμενο των 232 σελίδων του παραμένει ακόμη ένα μυστήριο.

  • 3. Zodiac Killer Ciphers

Περίφημοι κώδικες που δεν «έσπασαν» ποτέ (3)

Ανάμεσα στο 1966 και το 1974 ένας κατά συρροήν δολοφόνος έστειλε πάνω από 20 κρυπτογραφημένα μηνύματα στην αμερικανική αστυνομία. Οι Αρχές κατάφεραν να λύσουν τα περισσότερα από αυτά, ωστόσο ορισμένα παραμένουν ακόμη… «μυστήρια».

  • 4. Kryptos

Περίφημοι κώδικες που δεν «έσπασαν» ποτέ (4)

Το 1990 στα κεντρικά γραφεία της CIA στις ΗΠΑ τοποθετήθηκε ένα γλυπτό με 4 τμήματα με κρυπτογραφημένους χαρακτήρες, ως πρόκληση για τους υπαλλήλους της μυστικής υπηρεσίας. Οι τρεις τομείς αποκρυπτογραφήθηκαν, αλλά ο 4 παραμένει άλυτος.

  • 5. Dorabella Cipher

Περίφημοι κώδικες που δεν «έσπασαν» ποτέ (5)

Το 1897 ο διάσημος συνθέτης Edward Elgar έστειλε ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα στην 23χρονη φίλη του Dora Penny. Μέχρι σήμερα δεν έχει «διαβαστεί».

  • 6. D’Agapeyeff Cipher

Περίφημοι κώδικες που δεν «έσπασαν» ποτέ (6)

Το 1939 ο Alexander d’Agapeyeff έγραψε ένα βιβλίο για την κρυπτογραφία με τίτλο «Codes and Ciphers». Στην πρώτη έκδοση περιέλαβε και ένα κρυπτογράφημα-πρόκληση. Δεν αποκρυπτογραφήθηκε ποτέ και ακόμη και ο ίδιος ο συγγραφέας παραδέχτηκε αργότερα ότι… δε θυμόταν πώς το είχε κρυπτογραφήσει.

  • 7. Chinese «Gold Bar» ciphers

Περίφημοι κώδικες που δεν «έσπασαν» ποτέ (7)

Επτά ράβδοι χρυσού που περιέχουν εικόνες και αρχαία κινέζικη γραφή συνθέτουν κάποια μορφή σεναρίου και κρυπτογραφημάτων με λατινικά γράμματα.

  • 8. Proto-Elamite

Περίφημοι κώδικες που δεν «έσπασαν» ποτέ (8)

Μια επιγραφή που χρονολογείται από το 2900 π.Χ. στην περιοχή της νοτιοδυτικής Περσίας (σημερινό Ιράν) δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί από τους ειδικούς και η γλώσσα που αναπαριστά παραμένει άγνωστη στους επιστήμονες.

  • 9. Shugborough

Περίφημοι κώδικες που δεν «έσπασαν» ποτέ (9)

Τα γράμματα που έχουν σκαλιστεί σε ένα πέτρινο μνημείο στην περιοχή Shugborough στο Staffordshire της Αγγλίας -παρά τις θεωρίες συνομωσίας που τα συνοδεύουν- δεν έχει καταφέρει κανείς να τα αποκρυπτογραφήσει.

Πηγή: Newsbeast.gr

Κοινοποιήστε στο Facebook