Η πρώτη κυλιόμενη σκάλα για ποδήλατα στον κόσμο

Η πρώτη κυλιόμενη σκάλα για ποδήλατα (1)

Οι Σκανδιναβοί είναι γνωστοί για την οικολογική τους προσέγγιση όσο αφορά τα μέσα μεταφοράς, αφού συγκαταλέγονται στους πιο ενεργούς ποδηλάτες στον κόσμο. Το Trondheim μάλιστα είναι η πρωτεύουσα της Νορβηγικής ποδηλασίας, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως είναι η πρώτη πόλη που υιοθέτησε μια ασυνήθιστη αλλά χρήσιμη πατέντα που βοηθάει τους ποδηλάτες στις ανηφόρες της περιοχής. Πρόκειται για ένα ασανσέρ για ποδήλατα που ονομάζεται «Tampre».

Το Tampre έχει μήκος 130 μέτρων και από το 1993 που κατασκευάστηκε έχει σπρώξει περισσότερους από 200.000 ποδηλάτες στον λόφο Brubakken του Trondheim. Το 2013, η πρωτότυπη κυλιόμενη σκάλα αναβαθμίστηκε για να πληροί τους νέους κανονισμούς ασφαλείας και επανασυστήθηκε ως «CycloCable». Πλέον, η συσκευή είναι δωρεάν και έχει εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές ατραξιόν της πόλης.

Η κυλιόμενη μπορεί να ανεβάσει μέχρι και 300 ποδηλάτες ανά ώρα και μέχρι 5 ποδηλάτες ταυτόχρονα, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με καρότσι μωρού, σκούτερ ή άλλα μικρά οχήματα με ρόδες.

Η πρώτη κυλιόμενη σκάλα για ποδήλατα (2)

Η πρώτη κυλιόμενη σκάλα για ποδήλατα (3)

Η πρώτη κυλιόμενη σκάλα για ποδήλατα (4)

Η πρώτη κυλιόμενη σκάλα για ποδήλατα (5)

Η πρώτη κυλιόμενη σκάλα για ποδήλατα (6)

Η πρώτη κυλιόμενη σκάλα για ποδήλατα (7)

Η πρώτη κυλιόμενη σκάλα για ποδήλατα (8)