8 λογικά προβλήματα για έξυπνους λύτες

Λογικά προβλήματα για έξυπνους λύτες (1)

Μήπως έχετε αφήσει το μυαλό σας να τεμπελιάσει; Ξεσκουριάστε λύνοντας, ή προσπαθώντας να λύσετε, μερικούς από τους γρίφους που συγκεντρώσαμε. Απλοί γρίφοι παρατηρητικότητας, λογικής, έμπνευσης και συνδυαστικής σκέψης σας προκαλούν να τους λύσετε.

  • Γρίφος #1

Πόσα ζώα απ’ το κάθε είδος πήρε µαζί του στην Κιßωτό ο Μωυσής;

  • Γρίφος#2

Ένας Αµερικάνος κατάσκοπος, κρυμμένος έξω από ένα Ρώσικο στρατόπεδο, προσπαθούσε να βρει τρόπο να μπει. Κρύφτηκε λοιπόν κοντά στην είσοδο και περίµενε να δει τον τρόπο που µπαίνουν οι Ρώσοι. Ύστερα από λίγο, φτάνει ένας Ρώσος στρατιώτης, τον σταµατάει ο φύλακας και του λέει “οκτώ” αυτός απαντάει “τέσσερα” και µπαίνει µέσα ανενόχλητος. Μερικά λεπτά αργότερα φτάνει ένας άλλος στρατιώτης. Ο φύλακας του λέει “δώδεκα” αυτός απαντάει “έξι” και µπαίνει και αυτός ανενόχλητος. Σίγουρος τότε ο κατάσκοπος για τον τρόπο που µπαίνουν στο στρατόπεδο, φοράει µία ρώσικη στολή και κατευθύνεται προς το στρατόπεδο. Τον σταµατάει τότε ο φύλακας και του λέει “τέσσερα” αυτός απαντάει “δυο” και τότε ο φύλακας σηκώνει το όπλο του και τον σκοτώνει.

Τι θα έπρεπε να έχει απαντήσει ο κατάσκοπος;

  • Γρίφος #3

Αν σήµερα στις 12 τα µεσάνυχτα βρέχει, ποια είναι η πιθανότητα να έχει λιακάδα έπειτα από 72 ώρες;

  • Γρίφος #4

Ένας χαλίφης, λίγο πριν πεθάνει, για να αποφασίσει ποιον από τους δύο γιους του θα κάνει χαλίφη, τους φώναξε και τους είπε να πάνε στο κέντρο της ερήµου και να κάνουν έναν αγώνα δρόµου µε τις καµήλες τους προς το χαλιφάτο. Τους ανακοίνωσε όµως πως χαλίφης θα γίνει αυτός που η καµήλα του θα τερµατίσει δεύτερη! Πράγµατι, οι δυο νέοι έφεραν τις καµήλες τους στην έρηµο, αλλά δεν ξεκινούσε κανείς. Πολύ προßληµατισµένοι, ßλέπουν έναν σοφό ασκητή και σκέφτονται να ρωτήσουν τη γνώµη του για το πως θα λύσουν το πρόßληµά τους. Ο σοφός άντρας τους ψιθυρίζει κάτι και αµέσως αυτοί καßαλάνε τις καµήλες κι αρχίζουν να τρέχουν προς το χαλιφάτο.

Τι τους είπε ο ασκητής;

Λογικά προβλήματα για έξυπνους λύτες (2)

  • Γρίφος #5

Σε ένα άδειο δωµάτιο µε πολύ ψηλό ταßάνι ßρέθηκε ένας κρεµασµένος άνδρας. Το δωµάτιο ήταν κλειδωµένο από µέσα και είχε υγρασία.

Η ερώτηση είναι το πώς κατάφερε να κρεµαστεί ο άτυχος άνδρας αφού το δωµάτιο ήταν εντελώς άδειο όπως είπαµε, το ταβάνι πολύ ψηλό και δεν υπάρχει παράθυρο.

  • Γρίφος #6

Ένας άνδρας είναι παγιδευμένος σε ένα δωμάτιο, το οποίο έχει μόνο δύο πιθανές εξόδους: δύο πόρτες, οι οποίες οδηγούν σε χώρους από όπου μπορεί να φύγει. Η μία οδηγεί σε ένα δωμάτιο, φτιαγμένο από γυαλί μεγεθυντικού φακού, και ο ήλιος καίει αυτόματα ό,τι και όποιον μπει στο δωμάτιο. Η δεύτερη οδηγεί σε ένα δωμάτιο με έναν φονικό δράκο που βγάζει φωτιά από το στόμα.

Πώς μπορεί ο άνδρας να φύγει από το δωμάτιο;

  • Γρίφος #7

Οι επόμενοι αριθμοί είναι στη σειρά: 2, 1, 8, 5, 4

Σε ποια σειρά όμως;

  • Γρίφος #8

Ποια θέση έχει ένας δρομέας όταν κατά την διάρκεια ενός αγώνα προσπεράσει τον δεύτερο;

Απαντήσεις

1. Κανένα. Η Κιβωτός ήταν του Νώε.

2. Ο φύλακας ζητούσε από τους στρατιώτες να του πουν από πόσα γράμματα αποτελείται ο κάθε αριθμός: Οκτώ-τέσσερα γράμματα, Δώδεκα-έξι γράμματα. Εφόσον ο φύλακας είπε τον αριθμό “τέσσερα” στον κατάσκοπο, ο τελευταίος θα έπρεπε να έχει απαντήσει “επτά”.

3. Καμία πιθανότητα. Μετά από 72 ώρες θα είναι και πάλι μεσάνυχτα.

4. Τους είπε ν’ αλλάξουν καμήλες.

5. Ο άνδρας αυτός για να φτάσει το σχοινί ανέßηκε σε ένα κοµµάτι πάγου, το οποίο στη συνέχεια έλιωσε -εξ ου και η υγρασία.

6. Περιμένει να νυχτώσει και βγαίνει από την πρώτη πόρτα.

7. Σε αλφαβητική σειρά. (Δύο=2, Ένα=1, Οκτώ=8 κ.λ.π.)

8. Δεύτερος.

Πηγή: mama365.gr