Ο επιστημονικά τέλειος τρόπος για να κοπεί μία πίτσα

Ο επιστημονικά τέλειος τρόπος για να κοπεί μία πίτσα (1)

Όταν σκοπεύουμε να φάμε πίτσα, συνήθως μας έρχεται κομμένη και έτοιμη μέσα σε κουτί. Το γνωστό όμως πρόβλημα, ειδικά όταν την μοιράζεται μια παρέα, είναι πως κάποια κομμάτια είναι πιο μικρά από τα υπόλοιπα κι έτσι στο τέλος κάποιος αδικείται.

Την λύση έρχεται να δώσει η επιστήμη και συγκεκριμένα τα μαθηματικά. Δυο μαθηματικοί λοιπόν από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, οι Joel Haddley και Stephen Worsley, βρήκαν την λύση εφαρμόζοντας μια εξίσωση προκειμένου όλα τα κομμάτια μιας πίτσας να κόβονται ίσα.

Η λύση αυτή βασίζεται στη γεωμετρία και ξεκινά με το μοίρασμα της πίτσας σε έξι καμπυλωτά τρίγωνα. Για να καταλάβετε ότι το κάνετε σωστά, θα πρέπει το σχήμα να θυμίζει αστέρι. Στη συνέχεια μπορείτε να μοιράσετε αυτά τα τρίγωνα στα δύο, το ένα με κόρα και το άλλο χωρίς κόρα κι έτσι θα έχετε 12 ισομερή κομμάτια.

Το μαθηματικό δίδυμο που λατρεύει την πίτσα ωστόσο, έφτασε ακόμα παραπέρα χρησιμοποιώντας πεντάγωνα, επτάγωνα κ.ο.κ. τα οποία στη συνέχεια επίσης διαίρεσε για να δημιουργήσει άπειρα ίσα κομμάτια όσο μικρά κι αν είναι.

Ο επιστημονικά τέλειος τρόπος για να κοπεί μία πίτσα (2)

Ο επιστημονικά τέλειος τρόπος για να κοπεί μία πίτσα (3)