Προς τα που κινείται το λεωφορείο; Ο γρίφος που δυσκολεύει τους ενήλικες, αλλά όχι τα παιδιά

Προς τα που πάει το λεωφορείο; Ο γρίφος που δυσκολεύει τους ενήλικες, αλλά όχι τα παιδιά

Ένας νέος γρίφος από το National Geographic κάνει τον γύρο του διαδικτύου και απ’ ότι φαίνεται τα παιδιά το θεωρούν «παιχνιδάκι» αφού απαντούν σωστά και αμέσως σε ποσοστό 80%. Είναι βλέπετε θέμα εμπειρίας και επιδόσεων στα οπτικά ερεθίσματα…

Το ερώτημα είναι προς ποια κατεύθυνση κινείται το κίτρινο σχολικό λεωφορείο και η απάντηση είναι πιο εύκολη απ’ ότι νομίζετε, αφού βασίζεται στην απλή λογική.

Εκ πρώτης όψεως, το κίτρινο λεωφορείο φαίνεται ολόιδιο στις δύο άκρες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα στοιχείο ως προς το ποια πλευρά του είναι το μπρος και ποια το πίσω. Όμως η απάντηση κρύβεται στο γεγονός πως δεν φαίνεται ένα σημαντικό στοιχείο που κάνει την διαφορά: Οι πόρτες του!

Αυτό σημαίνει πως οι πόρτες βρίσκονται στην άλλη πλευρά του λεωφορείου και άρα ο οδηγός βρίσκεται μπροστά αριστερά και το λεωφορείο πηγαίνει προς τα αριστερά. Με εξαίρεση φυσικά χώρες όπως η Βρετανία ή η Κύπρος στις οποίες ο οδηγός βρίσκεται στα δεξιά και επομένως το λεωφορείο κατευθύνεται δεξιά.

Όσο για τον λόγο που τα παιδιά απαντούν ευκολότερα, αυτό οφείλεται στο γεγονός πως έχουν καλύτερες επιδόσεις στη χρήση οπτικών ερεθισμάτων και στην αξιοποίηση παλαιότερων εμπειριών για να ερμηνεύσουν μια εικόνα ή μια κατάσταση, σε σχέση με του ενήλικες.