10 αντικείμενα οικιακής χρήσης μιας άλλης εποχής

Συνεχώς βομβαρδιζόμαστε με νέα high-tech προϊόντα και συσκευές: κομψότερα και πιο ισχυρά κινητά τηλέφωνα, laptops και άλλα gadgets κυκλοφορούν πολλές φορές μέσα σε ένα χρόνο. Όμως, ακόμη και κάποιες από τις πιο «απλές» συσκευές που όλοι έχουμε στο σπίτι μας, έχουν μακρά πορείας εξέλιξης όσον αφορά την τεχνολογία και τον σχεδιασμό.

Δείτε λοιπόν τους προγόνους ορισμένων κοινών οικιακών συσκευών. Είμαστε τόσο συνηθισμένοι σε μερικές από αυτές, που δύσκολα θα φανταζόμασταν πόσο διαφορετικές ήταν κάποτε.

Η πρώτη αυτόματη μηχανή του γκαζόν το 1918 στον Βοτανικό Κήπο του Missouri. Η τροφοδοσία της γινόταν με βενζίνη και η ψύξη της με νερό.

Αντικείμενα οικιακής χρήσης μιας άλλης εποχής (1)

Τα καροτσάκια για μωρά εφευρέθηκαν τον 18ο αιώνα όταν ο Δούκας του Devonshire ζήτησε από τον αρχιτέκτονα William Kent να κατασκευάσει ένα μέσο μεταφοράς για τα παιδιά του.

Αντικείμενα οικιακής χρήσης μιας άλλης εποχής (2)

Η πρώτη ηλεκτρική σκούπα δεν ήταν τόσο πρακτική όσο οι σημερινές, αφού η τροφοδοσία της ήταν χειροκίνητη και χρειάζονταν δυο άτομα για να την λειτουργήσουν.

Αντικείμενα οικιακής χρήσης μιας άλλης εποχής (3)

Οι άνθρωποι σιδέρωναν τα ρούχα τους πολύ πριν φτάσει το ηλεκτρικό ρεύμα σε κάθε σπίτι. Τα πρώτα σίδερα των γιαγιάδων ή προγιαγιάδων μας ήταν γεμάτα με κάρβουνο.

Αντικείμενα οικιακής χρήσης μιας άλλης εποχής (4)

Απ’ ότι φαίνεται οι φρυγανιέρες της παλιάς εποχής έψηναν μόνο από την μια πλευρά.

Αντικείμενα οικιακής χρήσης μιας άλλης εποχής (5)

Αυτή η τηλεόραση του 1946 ήταν ένα από τα πρώτα μοντέλα μαζικής παραγωγής. Το μέγεθος της οθόνης της συγκρίνεται περισσότερο με ενός iPad παρά με τις σύγχρονες τηλεοράσεις.

Αντικείμενα οικιακής χρήσης μιας άλλης εποχής (6)

Ένα από τα πρώτα επιτραπέζια μίξερ, το οποίο κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1930. Αναρωτιέμαι πόσο χρόνο χρειαζόταν για να χτυπήσει την μαρέγκα…

Αντικείμενα οικιακής χρήσης μιας άλλης εποχής (7)

Μάλλον θα ήταν δύσκολο να βγάλεις μια selfie με μια από αυτές τις φωτογραφικές μηχανές. Η φωτογραφική μηχανή νταγκεροτυπίας, η οποία κυκλοφόρησε την δεκαετία του 1840, θεωρούταν πιο απλοποιημένη σε σύγκριση με τα προηγούμενα μοντέλα.

Αντικείμενα οικιακής χρήσης μιας άλλης εποχής (8)

Η κουζίνα αυτή του 19ου αιώνα είναι εντελώς διαφορετική από την ηλεκτρική συσκευή στην οποία μαγειρεύουμε σήμερα.

Αντικείμενα οικιακής χρήσης μιας άλλης εποχής (9)

Μπορείτε να φανταστείτε το πλύσιμο των ρούχων σας σε αυτή την συσκευή; Τα πλυντήρια ρούχων της παλιάς εποχής απαιτούσαν πολλή χειρωνακτική εργασία από την στιγμή που δεν λειτουργούσαν με ρεύμα.

Αντικείμενα οικιακής χρήσης μιας άλλης εποχής (10)

Δείτε πως ακριβώς λειτουργούσαν: