Ασανσέρ σε όλο τον κόσμο που απογειώνουν το design και την αδρεναλίνη

Ασανσέρ σε όλο τον κόσμο που απογειώνουν το design και την αδρεναλίνη (1)

Ανελκυστήρες με φαντασία που κάνουν μια απλή διαδρομή μοναδική εμπειρία.

Μερικές φορές το ταξίδι είναι πιο συναρπαστικό από τον ίδιο τον προορισμό- και κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τα ασανσέρ που ακολουθούν, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τη διαδρομή εξίσου με το μέρος στο οποίο κατευθύνεται.

Γιατί να ανέβει κανείς με τα σκαλιά όταν μπορεί με το ασανσέρ να περάσει μέσα από ένα ενυδρείο, όπως στο μουσείο της Mercedes- Benz στη Γερμανία ή να «σκαρφαλώσει» στα πλευρά βράχου 325 μέτρων στην Κίνα;

Η Daily Mail συγκέντρωσε μερικούς από τους πιο εντυπωσιακούς ανελκυστήρες σε όλο τον κόσμο που με το design τους ή την τοποθεσία τους κάνουν τη διαδρομή… ένα ταξίδι από μόνη της.

 • Bailong, Zhangjiajie, Κίνα

Ασανσέρ σε όλο τον κόσμο που απογειώνουν το design και την αδρεναλίνη (2)

Το όνομά του σημαίνει «ανελκυστήρας των εκατό δράκων» και είναι το η εντυπωσιακή προσθήκη, από ανθρώπινο χέρι, στο Δασικό Πάρκο Zhangjiajie στην Κίνα, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Το ασανσέρ ανεβάζει τους επισκέπτες σε ύψος 325 μέτρων από τη βάση του βράχου στην κορυφή του μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά.

 • Hammetschwand, Ennetbürgen, Ελβετία

Ασανσέρ σε όλο τον κόσμο που απογειώνουν το design και την αδρεναλίνη (3)

Εκείνοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υψοφοβίας θα ήταν καλό να το σκεφτούν δύο φορές πριν ανέβουν στον ανελκυστήρα αυτό που εκτιμάται πως είναι ο υψηλότερος εξωτερικός ανελκυστήρας σε όλη την Ευρώπη.

Κατασκευάστηκε το 1905 και από τότε μεταφέρει τους επισκέπτες στο υψηλότερο σημείο παρατήρησης πάνω από τη Λουκέρνη και την περίφημη λίμνη της.

 • St Louis Gateway Arch, Μιζούρι

Ασανσέρ σε όλο τον κόσμο που απογειώνουν το design και την αδρεναλίνη (4)

Η αψίδα του Σαιντ Λούις έχει ύψος 192 μέτρα και οι τουρίστες μπορούν με το ασανσέρ μέσα του να φτάσουν στο υψηλότερο σημείο του. Το αξιοθέατο αυτό επισκέπτονται κάθε χρόνο περίπου τέσσερα εκατομμύρια τουρίστες.

 • Μουσείο Mercedes-Benz, Στουτγάρδη, Γερμανία

Ασανσέρ σε όλο τον κόσμο που απογειώνουν το design και την αδρεναλίνη (5)

Εδώ το ασανσέρ δεν ανήκει στα βασικά «αξιοθέατα» του μουσείου αλλά είναι αδύνατο να μην το προσέξεις. Η φουτουριστική κατασκευή που μοιάζει με σκηνή από ταινία φαντασίας «γλείφει» τους τοίχους του κτηρίου επιτρέποντας σε εκείνους που βρίσκονται μέσα να βλέπουν το υπόλοιπο κτήριο από ένα μικρό παράθυρο.

 • Skyview, Στοκχόλμη, Σουηδία

Ασανσέρ σε όλο τον κόσμο που απογειώνουν το design και την αδρεναλίνη (6)

Οι σχεδιαστές του μεγαλύτερου σφαιρικού κτηρίου στον κόσμο, του Ericsson Globe, επιδεικνύουν το μοναδικό design του προσθέτοντας και τα επίσης σφαιρικά ασανσέρ που μεταφέρουν τους επισκέπτες στους καμπυλώδεις τοίχους του.

Η «βόλτα» στην κορυφή του κτηρίου, σε ύψος 132 μέτρων, διαρκούν μισή ώρα και από εκεί οι επισκέπτες απολαμβάνουν εντυπωσιακή θέα της Στοκχόλμης.

 • AquaDom, Βερολίνο, Γερμανία

Ασανσέρ σε όλο τον κόσμο που απογειώνουν το design και την αδρεναλίνη (7)

Με ύψος 25 μέτρων θα πίστευε κανείς πως αυτό το ασανσέρ δεν έχει θέση στη λίστα με τα πιο εντυπωσιακά στον κόσμο. Αλλά είναι γεμάτο με περισσότερα από ένα εκατομμύριο λίτρα νερού και λέγεται πως είναι το μεγαλύτερο κυλινδρικό ενυδρείο στον κόσμο.

Το ΑquaDom βρίσκεται μέσα στο ξενοδοχείο Radisson Blu.

 • Ασανσέρ Lacerda, Μπαΐα, Βραζιλία

Ασανσέρ σε όλο τον κόσμο που απογειώνουν το design και την αδρεναλίνη (8)

Η εν λόγω κατασκευή χρονολογείται από το 1873 και έγινε αμέσως δημοφιλής στο κρατίδιο της Μπαΐα στη βορειοανατολική Βραζιλία. Είναι αδύνατον να μη προσέξει κανείς το ασανσέρ αυτό με την επιβλητική κάθετη «κολώνα» του και τον Art Deco σχεδιασμό του.

Εξακολουθεί να λειτουργεί και από εκεί οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη θέα πάνω από το γραφικό λιμάνι.

 • Santa Justa, Λισαβόνα, Πορτογαλία

Ασανσέρ σε όλο τον κόσμο που απογειώνουν το design και την αδρεναλίνη (9)

Η Λισαβόνα έχει πολλά τελεφερίκ αλλά αυτό είναι το μόνο «κανονικό» ασανσέρ, που τραβά το βλέμμα του επισκέπτη με τη γοτθική αρχιτεκτονική του και τα αναμμένα φώτα του τη νύχτα να λάμπουν στον πορτογαλικό ουρανό.

Κατασκευάστηκε το 1905 και χωρά 29 άτομα.

 • Πύργος του Άιφελ, Παρίσι, Γαλλία

Ασανσέρ σε όλο τον κόσμο που απογειώνουν το design και την αδρεναλίνη (10)

Για να φτάσει κανείς στο υψηλότερο επίπεδο που είναι προσβάσιμο, στον Πύργο του Άιφελ, οι τουρίστες πρέπει να πάρουν δύο ασανσέρ. Πριν καν φτάσουν στο σημείο που θέλουν θα απολαύσουν τη θέα μέσα από το ασανσέρ στα «σπλάχνα» του πύργου.

Για εκείνους που δεν επιθυμούν τέτοιου είδους συγκινήσεις, υπάρχουν και σκάλες- αλλά μέχρι το πρώτο επίπεδο μόνο.

 • Λούβρο, Παρίσι, Γαλλία

Ασανσέρ σε όλο τον κόσμο που απογειώνουν το design και την αδρεναλίνη (11)

Το βλέπεις και μετά… δεν το βλέπεις. Το μικρό ασανσέρ του Λούβρου κινείται μέσα στη σπειροειδή σκάλα και χάνεται στο ισόγειο καθώς μεταφέρει τους επισκέπτες ακόμα πιο χαμηλά.

 • Rockefeller Center, Νέα Υόρκη

Ασανσέρ σε όλο τον κόσμο που απογειώνουν το design και την αδρεναλίνη (12)

Το παρατηρητήριο στο Rockefeller Center της Νέας Υόρκης προσφέρει εντυπωσιακή θέα- και το ίδιο ισχύει και για το ασανσέρ του. Η οροφή είναι γυάλινη κι έτσι οι επισκέπτες μπορούν να βλέπουν την «καρδιά» του κτηρίου καθώς ανεβοκατεβαίνουν με ταχύτητα 20 χιλιομέτρων την ώρα.

Ασανσέρ σε όλο τον κόσμο που απογειώνουν το design και την αδρεναλίνη (13)

Ύστερα από 42 δευτερόλεπτα, η θέα από την κορυφή είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή.

Πηγή: Newsbeast.gr

Κοινοποιήστε στο Facebook