5+1 tips για να επιλέξεις τη σωστή ταπετσαρία τοίχου

Ταπετσαρία τοίχου (1)

Ένας από τους πιο εύκολους και δημιουργικούς τρόπους για να ανανεώσεις το χώρο σου είναι οι ταπετσαρίες τοίχου. Πρόκειται για μια παλιά τάση στην εσωτερική διακόσμηση, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει επανέλθει και έχει εξελιχθεί εντυπωσιακά σε όλους τους τομείς.

Η ποικιλία επιλογών στις ταπετσαρίες τοίχου είναι τεράστια, καλύπτοντας κάθε ανάγκη και κάθε προσωπικό γούστο.

Πέρα από τα απεριόριστα χρώματα και τα μικρά ή μεγάλα μοτίβα, υπάρχουν διαφορετικές υφές ταπετσαρίας που απεικονίζουν με εντυπωσιακή αληθοφάνεια υλικά όπως τούβλα, πέτρα ή ξύλο και αρκετά ακόμη.

Η σωστή επιλογή ταπετσαρίας μπορεί να μετατρέψει έναν απλό και αδιάφορο χώρο σε ένα εντυπωσιακό δωμάτιο που θα δείχνει πιο φωτεινό και ευρύχωρο ή πιο ζεστό, ανάλογα με το αποτέλεσμα που επιθυμούμε να πετύχουμε.

Αν λοιπόν θέλεις να αναβαθμίσεις τη διακόσμηση του σπιτιού σου, δες τα μυστικά που ακολουθούν για να επιλέξεις τη σωστή ταπετσαρία που ταιριάζει στον χώρο σου.

Ξεκίνα από το μέγεθος του χώρου

Ένα κοινό μυστικό όσον αφορά την εσωτερική διακόσμηση είναι πως στις περισσότερες περιπτώσεις τα σκούρα χρώματα στους τοίχους έχουν την τάση να κάνουν έναν μικρό χώρο να φαίνεται ακόμη μικρότερος. Επομένως, αν το δωμάτιο το οποίο θες να ανανεώσεις είναι ήδη μικρό, τότε είναι καλύτερο να επιλέξεις μια ανοιχτόχρωμη ταπετσαρία.

Ταπετσαρία τοίχου (2)

Επιλογή ταπετσαρίας με βάση το συνολικό στυλ διακόσμησης

Όσο εντυπωσιακή κι αν σου φαίνεται μια συγκεκριμένη ταπετσαρία, αν δεν ταιριάζει με το στυλ και τη διακόσμηση του δωματίου που θες να ανανεώσεις, το αποτέλεσμα μάλλον θα σε απογοητεύσει.

Έχοντας λοιπόν στο μυαλό σου τα χρώματα και το στυλ των επίπλων που διαθέτει ο χώρος σου, μπορείς αρχικά να περιορίσεις τις επιλογές σου κοιτάζοντας μόνο ταπετσαρίες που ταιριάζουν στον συγκεκριμένο εσωτερικό χώρο.

Το μυστικό βρίσκεται στην ισορροπία και την αρμονική συνύπαρξη της ταπετσαρίας και των υπολοίπων στοιχείων του  interior design.

Αν για παράδειγμα το δωμάτιο διαθέτει διακοσμητικά στοιχεία ή έπιπλα με έντονο ύφος, τότε πιθανότατα θα ταίριαζε μια πιο ήπια επιλογή σε ταπετσαρία. Από την άλλη, μπορείς να ντύσεις με ταπετσαρία μόνο τον έναν τοίχο. Από τη στιγμή που θα καλύψεις μικρότερη επιφάνεια, μπορείς πιο εύκολα να επιλέξεις ένα σχέδιο με έντονα μοτίβα ή αποχρώσεις που τραβούν την προσοχή πάνω τους. Πολλές φορές άλλωστε ένας τοίχος με ταπετσαρία είναι αρκετός για να ανανεώσεις και να ζωντανέψεις ένα δωμάτιο.

Σε περίπτωση που βρίσκεσαι σε δίλημμα και χρειάζεσαι την καθοδήγηση ενός ειδικού, μπορείς να απευθυνθείς στην Metridis Philosophy που διαθέτει εξειδίκευση και μεγάλη εμπειρία στις ταπετσαρίες τοίχου.

«Άλλαξε» τις διαστάσεις ενός δωματίου με ένα απλό τρικ

Πέρα από μια ξεχωριστή δήλωση στυλ, οι ταπετσαρίες τοίχου μπορούν να «επηρεάσουν» τις διαστάσεις ενός χώρου.

Αν για παράδειγμα διαθέτεις ένα χαμηλοτάβανο σπίτι, μπορείς να κάνεις το ταβάνι να μοιάζει ψηλότερο επιλέγοντας μια ταπετσαρία με κάθετες ρίγες ή μοτίβα. Αντίστοιχα, επιλέγοντας μια ταπετσαρία με οριζόντιες ρίγες ή μοτίβα μπορείς να κάνεις ένα δωμάτιο να δείχνει πιο φαρδύ και το ταβάνι χαμηλότερο.

Ταπετσαρία τοίχου (3)

Κρύψε τις ατέλειες του τοίχου με τη σωστή ταπετσαρία

Ένας τοίχος που έχει μικρά ελαττώματα ή ανώμαλες επιφάνειες από στοκάρισμα, γδάρσιμο ή τρύπες από πίνακες ή ράφια που είχες τοποθετήσει, μπορεί εύκολα να γίνει σαν καινούργιος χωρίς επισκευή, χρησιμοποιώντας απλά μια ταπετσαρία. Αυτό που θα πρέπει να αποφύγεις είναι μια μονόχρωμη ή με πολύ αχνό σχέδιο ταπετσαρία και να προτιμήσεις κάποια με πιο έντονο μοτίβο έτσι ώστε να κρύβει αποτελεσματικά τις ατέλειες που υπάρχουν από πίσω.

Λάβε υπόψιν σου τον φωτισμό του χώρου

Σε χώρους που χρειάζονται περισσότερο φωτισμό, όπως ένας διάδρομος ή ένα δωμάτιο με μικρά παράθυρα, θα πρέπει να αποφεύγονται ταπετσαρίες με σκούρα χρώματα που συχνά έχουν την τάση να απορροφούν το φως. Αντιθέτως, μια ταπετσαρία με φωτεινά χρώματα και διακριτικό μοτίβο μπορεί να έχει εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Ιδανική επιλογή ωστόσο είναι μια ταπετσαρία με μεταλλική υφή η οποία με τη γυαλάδα που διαθέτει θα αντανακλά το φως, κάνοντας τον χώρο πιο φωτεινό με αποτέλεσμα να δείχνει μεγαλύτερος. Αρκεί βέβαια να σου αρέσει το συγκεκριμένο στυλ ταπετσαρίας.

Ταπετσαρία τοίχου (4)

Το μέγεθος του μοτιβου μπορεί να κάνει την διαφορά

Πέρα από την επίδραση που έχουν οι ταπετσαρίες με οριζόντιες ή κάθετες ρίγες, το μέγεθός του μοτίβου μπορεί και αυτό να «μεταμορφώσει» τις διαστάσεις ενός χώρου.

Συγκεκριμένα, και πάντα ανάλογα με τα χρώματα και το σχέδιο, μια ταπετσαρία με μικρό μοτίβο μπορεί να κάνει ένα μικρό δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο ή ένα μεγάλο δωμάτιο ακόμη μεγαλύτερο.

Αντίστροφα, μια ταπετσαρία με μεγάλο μοτίβο και σκούρα χρώματα μπορεί να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση πως οι τοίχοι έρχονται πιο κοντά κάνοντας έτσι τον χώρο πιο ζεστό.

Σε γενικές γραμμές τα μεγάλα μοτίβα δεν ενδείκνυνται για μικρούς χώρους. Υπάρχει βέβαια και μια διαφορετική άποψη στο interior design που λέει πως μια ταπετσαρία με μεγάλο μοτίβο μπορεί να κάνει ακόμη και ένα μικρό δωμάτιο πιο ζεστό και ενδιαφέρον.

Η τελική επιλογή εξαρτάται από το τι θες να πετύχεις στον συγκεκριμένο χώρο.