Έχεις σκεφτεί πώς είναι να ζεις σε ένα κόσμο που δεν σχεδιάστηκε με σένα υπόψη;

Έχεις σκεφτεί πώς είναι να ζεις σε ένα κόσμο που δεν σχεδιάστηκε με σένα υπόψη;

Ο Sam είναι πολύ χαρούμενος γιατί είναι η πρώτη μέρα στη νέα του δουλειά σήμερα! Ξεκινάει λοιπόν έχοντας μπροστά του αρκετό χρόνο για να πάρει το λεωφορείο. Κάπου εκεί όμως αρχίζει και η «περίεργη» μάχη της καθημερινότητας του.

Μπαίνοντας στο λεωφορείο ο Σαμ αναγκάζεται να σκύψει πάρα πολύ για να μη χτυπήσει το κεφάλι του στην χαμηλή πόρτα. Συνεχίζει να περπατάει σκυφτός λόγω της πολύ χαμηλής οροφής του λεωφορείου, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου καθίσματα. Υπάρχει ένα ειδικό σημείο που μπορούν να σταθούν οι όρθιοι, όμως ένας χρήστης αμαξιδίου έχει κάτσει ακριβώς εκεί, οπότε ο Σαμ αναγκάζεται να του ζητήσει να μετακινηθεί.

Φτάνοντας στο (εξαιρετικά χαμηλοτάβανο) γραφείο, ο Σαμ γνωρίζει το νέο του διευθυντή. Περιμένει υπομονετικά μέχρι να βρουν τη μοναδική καρέκλα που υπάρχει στο κτίριο.

Πάνω στο γραφείο του, βρίσκει το εγχειρίδιο εισαγωγής στη νέα του θέση εργασίας, όμως ανακαλύπτει πως είναι γραμμένο σε Braille (το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών). Του λένε πως ευχαρίστως θα το μεταφράσουν, όμως αυτό θα χρειαστεί τουλάχιστον μια εβδομάδα.

Ο Σαμ αναγκάζεται να κουβαλάει παντού τη μοναδική καρέκλα που υπάρχει στο κτίριο προκειμένου να μπορεί να κάτσει. Στο διάλειμμα για φαγητό, οι νέοι του συνάδελφοι βρίσκουν την ευκαιρία να τον ρωτήσουν πως είναι να είσαι υπερβολικά ψηλός και αν έχει σκεφτεί να δει έναν γιατρό για να μπορέσει να το διορθώσει.

Μετά το φαγητό, οι συνάδελφοί του Σαμ αποφασίζουν να διοργανώσουν έναν έρανο με τίτλο «σώσε τα γόνατά του Σαμ», προκειμένου να μαζέψουν χρήματα για να του πάρουν ένα κράνος και επιγονατίδες, για να μπορεί να περπατάει με τα γόνατα στο γραφείο.

Όταν του ανακοινώνουν το… φιλανθρωπικό σχέδιο τους, απορημένος ο Σαμ τους ρωτάει «δεν θα μπορούσατε απλά να έχετε κάνει ψηλότερο το ταβάνι;».

Ο Σαμ μόλις έζησε μια μέρα σε έναν κόσμο αποκλεισμού, όπου τα πάντα στην καθημερινότητα είναι μια μάχη.

Το συγκεκριμένο βίντεο δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση της Ουαλίας για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το κοινωνικό μοντέλο για την αναπηρία.

Και όπως καταλήγει το βίντεο: «Τα ανάπηρα άτομα είναι ανάπηρα εξαιτίας των εμποδίων που τους επιβάλλει η κοινωνία στην εργασία και στην καθημερινότητά, όχι λόγω της βλάβης στο σώμα τους ή της διαφορετικότητας τους. Η αφαίρεση των εμποδίων είναι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί η ισότητα για τα ανάπηρα άτομα».

Αξίζει να διαβάσετε και το παρακάτω κείμενο των εξαιρετικών Cool Crips που συνοδεύει το βίντεο.